4 mei Stille Tocht 2015

Stille Tocht 4 mei, we mogen niet vergeten

De herdenking op de 4e mei trekt in Papendrecht steeds meer belangstelling. Dat zal zeker te maken hebben met de sobere maar stijlvolle herdenking in de Grote Kerk, die de laatste jaren voorafgaat aan de kranslegging bij het oorlogsmonument. Maar misschien toch ook wel met alles wat er om ons heen gebeurt.
Op 5 mei is het 70 jaar geleden dat we onze vrijheid herkregen. Dat is prachtig natuurlijk. Maar toch, ….maar toch! De avond daarvoor herdenken we de mannen en vrouwen die voor die vrijheid hun leven gaven en we merken de laatste jaren dat de sfeer tijdens die 4 mei herdenking wat zorgelijker wordt. Het is niet langer zo dat we kunnen herdenken met stilletjes het idee dat zo iets vreselijks toch niet meer kan gebeuren in ons land, in onze gemeente, bij ons thuis. Integendeel…., terrorisme in Europa, oorlog in de Oekraïne, golven van geweld in het Midden Oosten, gebeurtenissen die vroeger zo ver weg leken, komen nu door allerlei ontwikkelingen steeds dichterbij. Het ‘herdenken’ op 4 mei wordt daardoor eigenlijk steeds meer ‘waarschuwen’. Waarschuwen voor wat toch weer gebeuren kan; waarschuwen voor te gemakkelijk wegkijken; waarschuwen ook voor de manier waarop we soms met elkaar omgaan.

Mede daarom zou het OranjeComité uw deelname aan deze Lustrum Herdenking enorm op prijs stellen. We verzamelen daartoe om 18.15 uur bij het Joods Monument, tegenover de oude wijk Het Zand, splitsing Bosch/Pontonniersweg. Om stipt half zeven vertrekt dan de Stille Tocht, voorafgegaan door drie trommelaars van Excelsior. Om zeven uur begint dan de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk aan de dijk, Kerkbuurt 80. Als u liever alleen de herdenking bijwoont is dat uiteraard geen enkel probleem. U kunt dan in de kerk verzamelen. Tijdens deze bijeenkomst worden enkele korte maar bijzondere toespraken gehouden door sprekers die op één af andere wijze nauw betrokken zijn bij wat ons land in die donkere jaren is overkomen. Natuurlijk is er ook ruimte voor de jeugd. Daarnaast zal de talentvolle jonge organist Arjan Teeuw op een heel eigen wijze een bijdrage leveren

Om 19.45 vervolgt de Stille Tocht naar het Oorlogsmonument voor de Begraafplaats, waar we worden opgewacht door een peloton van de Nationale Reserve. Na de traditionele ‘twee minuten stilte’ worden er enkele kransen en bloemstukken gelegd. En onder de tonen van Excelsior, dat onder meer de bijzondere koraal “Abide with me’ zal spelen, gaat de tocht verder naar de oorlogsgraven, waarop bloemen worden gelegd. Afsluitend is er voor alle deelnemers een kopje koffie in de Aula. Het zou mooi zijn als we met velen zijn, jong en oud.