5 mei ontvangst Bevrijdingsvuur 2015

Vijf mei, 70 jaar bevrijd!
Een bijzondere groep lopers van onze eigen Atletiekvereniging Passaat zal de Kranslegging op 4 mei bij het Papendrechtse Oorlogsmonument meebeleven. Aansluitend vertrekken ze naar Wageningen, waar ze rond het middernachtelijk uur een fakkel met het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen.

En dan gaat het door de nacht, door weer en wind, terug naar Papendrecht. Tientallen mannen en vrouwen leveren deze bijzondere inspanning om te herdenken dat we 70 jaar bevrijd zijn. ’s Morgens om half tien komen ze dan aan bij het Gemeentehuis, waar ze worden opgewacht door…………Ja, door wie eigenlijk? In ieder geval door de Burgemeester en alle Wethouders, samen met het OranjeComité. Maar hopelijk ook door u. Vijf jaar geleden leverde Passaat ook deze fantastische prestatie en toen was het een wel erg klein ploegje dat de lopers op stond te wachten. Dat kan en mag niet weer gebeuren. Als dit jaar het Bevrijdingsvuur wordt binnengebracht door Passaat, moeten ze worden begroet door vele honderden Papendrechters.

De afdeling Bouw en Techniek van scholengemeenschap De Lage Waard heeft een bijzondere Vuurschaal voor het Bevrijdingsvuur gemaakt en als die door de fakkel wordt ontstoken, moet er een enorm gejuich opgaan op de Markt. Aansluitend zal organist André de Jager, een Papendrechter die internationale bekendheid geniet, samen met alle aanwezigen het Wilhelmus ten gehore brengen.

Want het OranjeComité doet er dit jaar alles aan om u naar de Markt te lokken. De Pontonniers staan van te voren al op het podium en ook onze eigen Dansgroep Bounce, zal zich van haar beste kant laten zien. Ondertussen heeft de Lionsclub Papendrecht een enorme ontbijttafel gedekt, waar de lopers zich te goed kunnen doen aan een calorierijke maaltijd, want dat hebben ze verdiend. Aan tafel schuiven ook aan de gedecoreerde Papendrechters van dit jaar, samen met een flink aantal bewoners uit de omgeving van de Markt. Het binnenbrengen en ontsteken van het Bevrijdingsvuur 2015 wordt dit jaar een heel bijzondere gebeurtenis. Daar mag u bij zijn; nee, daar moet u bij zijn. Uit respect voor de jongens en meisjes van Passaat, maar zeker ook uit respect voor wat dat Bevrijdingsvuur symboliseert. We begroeten u heel erg graag vanaf 9.00 Uur op de Markt.