5 mei Matinee 2015

Vijf mei, dat moet worden gevierd

Na een feestelijke start van de dag op de Markt met het binnenbrengen van het Bevrijdingsvuur door Passaat, heeft het OranjeComité ook voor de middag een paar verrassingen in petto. Als u die wilt mee beleven, moet u naar het Veerplein komen, want daar vervolgt het programma van Bevrijdingsdag 2015.

Om 13.30 arriveren daar 15 voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van de bekende vereniging Keep them rolling. Die kunnen tot een uur of drie bewonderd worden, waarna ze weer naar de volgende gemeente gaan binnen onze Drechtsteden.

En daar blijft het natuurlijk niet bij. Zeker voor de ouderen onder ons, die het allemaal nog aan den lijve hebben meegemaakt, is het denken aan de Bevrijding onlosmakelijk verbonden met de beelden van vliegtuigen. Golven vliegtuigen op weg naar de vijand, maar ook vliegtuigen die het Zweedse wittebrood uitwierpen. Nu kan het OranjeComité, hoeveel steun ze ook krijgen van Gemeente en sponsoren, geen eskader vliegtuigen inhuren, maar iets van die luchtmachtsfeer wilden we toch realiseren. Om 14.00 Uur kunt u daarom met ons kijken naar de spectaculaire afsprong te water van een aantal parachutisten. Het gebrom van de motoren, het openen van de parachutes, het heeft altijd weer iets magisch; zeker als de landing dan in het water plaats vindt.

En aansluitend raden we u aan om in de buurt te blijven, want om 14.30 uur breng tons eigen Excelsior, ondersteund door de Andrew Sisters en een drietal Doedelzakspelers, een heel bijzonder Bevrijdingsconcert ten gehore. Op het podium in de buitenlucht.

Bevrijdingsdag 2015 is een Lustrumjaar en we hebben daarom gekozen voor een gratis Matinee-concert. En natuurlijk heeft Excelsior een repertoire dat past bij de sfeer van de dag. Het is een concert dat u eigenlijk niet mag missen, want onder leiding van de ervaren en allerwege gewaardeerde dirigent Ruud Welle heeft Excelsior zich ontwikkeld tot een orkest met allure, dat zich mag meten met de besten in het land.

Rond vier uur eindigt dit muzikale feestje met een bijzondere afsluiting. Maar laat u verrassen en kom lekker luisteren op het Veerplein. Het is Bevrijdingsdag en dat moeten we vieren, met elkaar.